Robert Feller Producties

Blog

Hoe word ik voice-over?

30-11-2011

Robert Feller

Met enige regelmaat ontvang ik mailtjes van mensen met de vraag: hoe word ik voice-over? Vaak zijn het korte berichtjes als: ‘Mijn collega's hebben al zo vaak gezegd dat ik iets met mijn stem moet doen.’ Of: ‘Ik presenteer al zes jaar een radioprogramma. Nu wil ik graag documentaires inspreken. Zou je eens naar mijn uitzendingen willen luisteren?’

Ik voel me altijd wel gevleid door dit soort mailtjes; er zijn blijkbaar mensen die het idee hebben dat ik ze verder kan helpen met hun carrière. Tegelijkertijd vind ik het beantwoorden van dit soort vragen bijzonder lastig. Uit de mailtjes blijkt vaak een grote onwetendheid over het vak, waardoor je gelijk al kunt inschatten dat -bij eventueel talent- het een jarenlang traject zal zijn, voordat iemand als professional de markt op kan. Daarnaast ben ik geen talentscout of coach en voel ik ook de ambitie niet om me in die richting te ontwikkelen. Als laatste wil ik de vragen die mij gesteld worden graag eerlijk beantwoorden, maar heb ik tegelijkertijd geen zin om dromen van mensen (die ik niet eens ken) aan gruzelementen te mailen. Met als gevolg dat ik vaak diplomatieke mailtjes stuur en ze doorverwijs naar castingbureaus, coaches of studio’s. Wat kan je anders doen?

Nadat ik er wat langer over nadacht, begon het idee te leven om met enige regelmaat te schrijven over het mooie vak van voice-over. Ooit ben ik namelijk opgeleid tot schrijvend journalist en ondanks dat ik schrijven nog steeds heel leuk vind, is het er al jaren niet meer van gekomen. Bij deze dan een poging om mooie anekdotes gecombineerd met informatie over het vak (uit eigen ervaring of opgedaan van collega’s) een plekje te geven op mijn site. Wellicht dat mensen met ambitie om ook voice-over te worden er iets aan hebben, of dat het vakgenoten gewoon vermaakt.

'Don't quit your daytime job yet'

Wat mij opvalt is dat veel mensen die mij mailen over het vak, ‘gestuurd’ worden door hun omgeving: ‘Mijn collega’s/vrienden/kennissen vinden dat ik zo’n mooie stem heb en vragen me waarom ik daar niets mee doe’. De redenering van deze ongetwijfeld goed bedoelende mensen lijkt vaak: je hebt een mooie stem, je kunt lezen, en dus kun je voice-over worden. En eerlijk is eerlijk, als dit je uitgangspunt is, is er in Nederland weinig informatie te vinden die je op andere gedachten zou kunnen brengen. Voor boeken over het onderwerp kom je al snel in de VS terecht. En de titels en achterflappen van die boeken bevestigen je vaak alleen maar in de gedachte die je toch al had: ‘Iedereen kan geld verdienen met zijn stem’ (verkoopt waarschijnlijk beter dan: ‘Wannabe voice-over? Don’t quit your daytime job yet’).

Toch komt die laatste zin in veel gevallen dichter bij de waarheid. Acteren met je stem (want dat is wat een voice-over doet) is een vak! Zoals iedereen snapt dat iemand die honderd keer een bal kan hoog houden nog niet in aanmerking komt voor een profcontract bij FC Barcelona, zo is iemand die een aardige stem heeft en kan lezen nog geen professioneel voice-over.

Daar staat tegenover dat er natuurlijk genoeg talent rondloopt in Nederland en dat er altijd behoefte is aan nieuwe stemmen. Als je dus geen ervaring hebt, maar wel de ambitie om met je stem te werken, zul je in eerste instantie op twee vragen een antwoord moeten vinden: a) heb ik talent? b) ben ik bereid om hard te werken aan de ontwikkeling van dat talent? In een van mijn volgende blogs kom ik hier zeker op terug.

Nog één tip: als je na het lezen van bovenstaand stukje nog steeds denkt dat voice-over zijn gelijk staat aan ‘snel en makkelijk geld verdienen met een beetje voorlezen’, laat dan je droom om ooit professioneel met je stem te werken vandaag nog varen.

Robert