Robert Feller Producties

Blog

Zet je roze bril af!

01-01-2012

Robert Feller

Heb ik het talent om voice-over te worden? Een cruciale vraag, waarvan ik sinds de opkomst van Idols en gelijksoortige programma’s weet dat hij voor veel mensen lastig te beantwoorden is. Hoeveel wannabe-zangers en -zangeressen hebben we op tv niet uitgelachen zien worden, omdat ze geen noot zuiver konden zingen. Ik ben bang dat het voor wannabe-voice-overs niet anders is. Dus als je niet  de Herman onder de stemacteurs wilt worden luidt tip 1: zet je roze bril af en wees eerlijk tegen jezelf!

Papegaaien

Toen ik als klein jochie het idee kreeg dat ik dj wilde worden, begon ik met intensief radio luisteren. Uren en uren en uren. Ik nam de programma’s van mijn radiohelden op, luisterde ze terug én…ik deed de dj’s na! Ik oefende net zo lang tot ik het idee had dat mijn aankondiging even goed was als die van mijn professionele voorbeeld (iets wat zelden gebeurde).

Ik denk dat dit ‘papegaaien’ voor voice-overs ook een goed startpunt kan zijn. Pak een opname van een professionele voice-over die je goed vindt en probeer hem/haar na te doen. Neem je eigen stem op en luister die kritisch terug. Let hierbij vooral op de kwaliteit van het inspreken en niet zo zeer op de kwaliteit van de opname, want je kunt er wel van uitgaan dat de professional voor zijn opname betere apparatuur heeft gebruikt dan jij thuis hebt staan.
Als je na een tijdje het gevoel hebt dat je het origineel benadert (of liever nog verbetert) dan ben je op de goede weg om de openingsvraag van deze blog positief te kunnen beantwoorden. Denk je na veel oefenen nog steeds dat jouw opnames in de verste verte niet geschikt zijn voor uitzending, dan geeft dat ook een duidelijk antwoord: nee, je hebt het benodigde talent niet. Geen ramp, blijf gewoon dingen inspreken als je daar plezier aan beleeft, maar laat de droom varen om ooit professioneel met je stem te werken.

Supertalent

In het boek The Art of Voice Acting (aanrader!) schrijft James Alburger dat er in Amerika tegenwoordig vijf keer zoveel mensen zijn die stemacteur willen worden, dan dat er acteurs zijn die in Hollywood willen doorbreken. Ik heb geen idee hoe deze cijfers zich in Nederland verhouden, maar ga er vanuit dat het ook hier een gewilde baan is. Kortom: de concurrentie is moordend en met talent alleen kom je er niet, afgezien misschien van dat ene supertalent die de regelbevestigende uitzondering is (al ben ik die nog nooit tegen gekomen). 

De volgende stap op weg naar succes is dan ook hard werken om je talent te ontwikkelen en alles aangrijpen om ervaring op te doen. Gelukkig ontstaan er in Nederland steeds meer initiatieven op het gebied van stemcoaching en zijn er op lokaal en regionaal gebied ook genoeg plekken waar je ervaring op kunt doen. Hierover volgende week meer.

Robert