Robert Feller Producties

Blog

To coach or not coach?

08-01-2012

Robert Feller

Ik geloof dat het Michael Schumacher was die ooit stelde: het is niet ondenkbaar dat de persoon met ‘s werelds meeste talent om coureur te worden, nog nooit een race-auto van binnen heeft gezien. Een mooie relativerende gedachte van iemand die alles al gewonnen heeft. Op dezelfde lijn denkend zou je je kunnen afvragen of het mogelijk is dat de persoon met ’s werelds meeste talent om voice-over te worden, nog nooit achter een microfoon heeft gezeten?

Toegegeven een ‘drivers seat’ van een race-auto is een stuk minder toegankelijk dan een microfoon in deze tijd, maar toch, er zijn in de wereld heel veel mensen die in hun leven nog nooit in een studio zijn geweest, laat staan hun stem hebben opgenomen én teruggeluisterd. En dus is het niet eens zo’n heel gek idee dat de meest getalenteerde voice-over ter wereld misschien nog ontdekt moet worden. Lijkt me een mooi mantra voor als je barst van de ambitie, maar nog geen voet tussen de deur hebt gekregen.

Zoek iemand die in je gelooft

Al eerder schreef ik dat talent alleen niet genoeg is voor een glansrijke carrière. Niet voor niets luidt een Amerikaanse uitdrukking: overnight success is the result of 15 years of hard work. Je moet je talent ontwikkelen, er aan schaven, vijlen, schuren. En dat proces houdt eigenlijk nooit op!

Hoe doe je dat en kan je dat helemaal zelf? Daarover zijn de meningen verdeeld. Er zijn mensen -ook onder professionele voice-overs- die van mening zijn dat echt talent vanzelf boven komt drijven en dat coaching niet meer is dan werkvoorziening voor de coach. Ik ben er echter van overtuigd dat zelfs het grootste talent getraind moet worden en ik zou iedere beginnende stemacteur daarom aanraden om op zoek te gaan naar iemand met verstand van zaken die kritisch naar je wil luisteren en eerlijk vertelt wat hij/zij van je vindt. Zoek iemand die in je gelooft!
Hiervoor zou ik in eerste instantie niet aankloppen bij gerenommeerde stemmenbureaus. Die zijn meer op zoek naar mensen die het vak al onder de knie hebben en die zonder al te veel verdere sturing kunnen worden ingezet voor hun klanten.

Links

Je kunt leren op allerlei niveaus: een zangleraar kan je bijvoorbeeld de beginselen van ademhalingstechniek bijbrengen (zeer belangrijk: zonder lucht, geen stem), de leider van de plaatselijke toneelvereniging kan je basisvaardigheden acteren bijbrengen en bij de lokale omroep waar je als vrijwilliger veel ervaring kunt op doen, loopt wellicht iemand rond die je kan vertellen over presentatie- of microfoontechnieken.

Als je klaar bent voor de volgende stap, zoek dan een professionele voice-coach. Er zijn stemacteurs die het leuk vinden om in hun vrije tijd talenten te begeleiden. Daarnaast ontstaan er ook steeds meer initiatieven van voice-overs die van coaching hun werk maken. Hieronder vind je wat links van deze initiatieven. Ik heb ze niet allemaal doorlopen, dus je zult zelf op onderzoek uit moeten wat de mogelijkheden voor jou zijn en welk initiatief bij jou past. Ook is deze lijst niet volledig (heb je aanvullingen, laat het weten), wel zijn dit de bekendste en ieder geval professionele projecten, waarvan de oprichters hun sporen in de branche hebben verdiend.

Voice and Vision
Ben Maasdam
Voxcast
Voiceoverschool
Stemacteren

Voor de duidelijkheid: geen enkele cursus biedt garantie op werk als voice-over (iedereen die anders beweert zou ik wantrouwen), maar het kan je wel helpen om verder te komen, inzicht te krijgen in je sterke en zwakke punten. Coaches kunnen je -zoals ik zelf jaren geleden heb ervaren- helpen een traject uit te stippelen richting een professionele demo. Of in het uiterste geval kom je er tijdens zo’n cursus achter dat het vak van voice-over toch niets voor jou is en dat je je droom beter kunt laten varen. Dat is een bittere pil, maar dan weet je dat ook weer.

Robert